Ús Hiem bij Doniahiem

Ús Hiem is een kleinschalige woonvorm in Sint Nicolaasga voor mensen met een vorm van dementie. De woonvorm biedt woonruimte aan zeven mensen en elke bewoner heeft zijn of haar eigen appartement. Elk appartement bevat een woonkamer, keukenblok, slaapkamer en badkamer. Maar veel van het dagelijkse leven speelt zich af in de gezamenlijke huiskamer en keuken. Dat is de plek waar men samenkomt om koffie te drinken, te eten, een activiteit te doen of gewoon lekker te zitten.

Belevingstuin

Ús Hiem heeft een prachtige belevingstuin die met een hek is afgesloten zodat het een veilige omgeving is voor de bewoners. Het is een plek waar de bewoners een ontspannen rondje kunnen wandelen. Maar het is ook mogelijk om lekker te bewegen op één van de buitenfitness apparaten. En als het echt mooi weer is drinken we regelmatig koffie in de tuin.

Volop activiteiten

Naar behoefte worden er regelmatig activiteiten gedaan, gezamenlijk of individueel. Muziek speelt een belangrijke rol binnen Ús Hiem. Er wordt veel muziek afgespeeld van vroeger, dit is herkenbaar voor de bewoners en ze zingen dan ook enthousiast mee. Ook komt er regelmatig een accordeonist langs om liedjes ten gehore te brengen. Verder wordt de Tovertafel vaak gebruikt. Dit is een speelse zorginnovatie die ouderen met dementie met elkaar en hun omgeving verbindt en beweging stimuleert. Ook worden er spellen gespeeld waarbij onderwerpen van vroeger terugkomen in de vorm van foto’s, objecten, geuren en muziek. Dit brengt veel herinneringen terug en daardoor verhalen naar boven. En af en toe een spel om te bewegen, een creatieve activiteit en natuurlijk veel tafelgesprekken onder het genot van een kopje koffie of thee.

Individuele wensen en behoeften voorop

De zeven bewoners worden begeleid door een klein team van woonbegeleiders. Zij stellen de individuele wensen en behoeften van de bewoners voorop en sluiten hier bij aan. De bewoners zijn leidend in de dingen die zij willen doen en worden daarbij begeleid door de woonbegeleiders.

Naast de woonbegeleiders en de zeven bewoners zijn er ook regelmatig familieleden of vrijwilligers over de vloer in Ús Hiem. Dit zorgt voor een gezellige en dynamische sfeer. Familieleden komen op bezoek, gaan met hun dierbare koffiedrinken of gezellig bij de groep zitten in de gezamenlijke huiskamer. Ook nemen ze hun dierbare mee voor een heerlijke wandeling in de buitenlucht.

Wilt u meer weten?

Bel gerust met de receptie van Doniahiem, via: 0513 - 43 15 55. Zij brengen u in contact met de verpleegkundige voor een advies over wonen in kleinschalig wonen Ús Hiem.

Kleinschalig wonen Ús Hiem bij Doniahiem
Stationsstraat 1
8521 JT Sint Nicolaasga

Verlengstuk van hoe iemand nu thuis woont
”Dat contact tussen bewoners onderling ook gestimuleerd wordt is heel mooi. Ook al woont iedereen in zijn eigen appartement, er wordt regelmatig gezamenlijk naar muziek geluisterd en gezongen”
dochter van een bewoner

Een belangrijke rol voor de vrijwilligers
Een belangrijke rol wordt ook vervuld door de vrijwilligers bij Ús Hiem. Zij helpen mee bij het ontbijt, bij het avondeten, gaan een rondje wandelen met een bewoner of doen iets leuks met ze zoals bijvoorbeeld een lekkere manicure behandeling.