Voorlichting van wijkagent Patrick Bottinga over nepagenten
Bij ouderen ziet wijkagent Bottinga met zorg hoe steeds meer ouderen slachtoffer worden van oplichters die zich voordoen als politieagenten of met een babbeltruc aan de deur komen. Daarom is hij gestart met informeren en voorlichten van ouderen.
Toenemende Incidenten met nepagenten
Wijkagent Bottinga vertelt de bewoners van Talma Hiem dat ouderen steeds vaker worden benaderd door oplichters die zich voordoen als politieagenten. De oplichters beweren dat de sieraden thuis onderdeel zijn van een onderzoek en komen deze vervolgens ‘ophalen’. Om dit soort fraude te bestrijden, waarschuwt de politie nu en geeft men voorlichtingen in woonzorgcentra.
Voorlichting in woonzorgcentrum Talma Hiem
Afgelopen maandag gaf wijkagent Patrick Bottinga, voorlichting in woonzorgcentrum Talma Hiem in Balk. Tijdens deze sessie vertelde hij het verhaal van een 90-jarige vrouw die haar sieraden, waaronder zegelringen van haar overleden man, verloor. “Het gaat niet alleen om de geldelijke waarde, maar vooral om de emotionele waarde,” legde Bottinga uit.
Belangrijke veiligheidstips
Tijdens de voorlichting heeft Bottinga een paar belangrijke aandachtspunten benadrukt:
- Bankmedewerkers vragen nooit om een pincode.
- Als u het gevoel heeft dat iemand meekijkt bij het pinnen, stop dan meteen.
- Let op het uniform en de uitrusting van politieagenten: vuurwapen, handboeien en pepperspray.
Herkenning van echte agenten
Wijkagent Bottinga legde ook uit hoe echte agenten te herkennen zijn. “Wij kunnen ons altijd identificeren met een herkenbare politiekaart waarop een foto en dienstnummer staan. Ook staan er vaak herkenbare politieauto’s voor de deur,” aldus Bottinga. Dit is belangrijk om te benadrukken omdat de politie soms zelf ook belt, wat niet altijd een teken van oplichting is.
Opsporing van oplichters
Hoewel het moeilijk is om deze oplichters te pakken, lukt het af en toe wel. “Dat zijn momenten waar we even bij stilstaan,”. Helaas komen de daders na een kort voorarrest vaak weer vrij en zetten hun praktijken voort. De sieraden worden meestal omgesmolten en verkocht, wat het moeilijk maakt om deze terug te vinden (Omrop Fryslân, 2024).
Bronnen:
Omrop Fryslân. (2024, 3 juli). Frustratie bij politie om “nepcollega’s”; steeds meer ouderen slachtoffer. Omrop Fryslân. https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/16640285/frustratie-bij-politie-om-nepcollegas-steeds-meer-ouderen-slachtoffer
Foto – Omrop Fryslân