Receptenboek Friese streekgerechten voor tegengaan ondervoeding ouderen

Onlangs bereidden Eddie Hilarius en Gerrit Overwijk, hoofden voeding Doniahiem en Suderigge, gerechten in het Kookmuseum in Appelscha voor het receptenboek ‘Iten van doe’. Twee dagen lang zijn zij bezig geweest om alle recepten van het boek te koken. Vervolgens zijn alle gerechten gefotografeerd om voor eeuwig vast te kunnen leggen in dit bijzondere boek.

Het receptenboek met Friese streekgerechten krijgt steeds meer vorm. Het boek wordt gemaakt om ondervoeding bij ouderen tegen te gaan. Met elkaar herinneringen ophalen, aan de hand van verhalen, foto’s maar ook geuren en smaken. Zorgbelang Fryslân, Zorggroep Hof en Hiem, Puur Thijs, Smaak van het Huis en Dat wie doe sa van de Afûk hebben een zoektocht naar Friese streekgerechten volbracht. De recepten en mooie verhalen worden gebundeld in een uniek gerechtenboek.

Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen te maken hebben met ondervoeding. Alleen al bij 30 – 40% van de ouderen die thuiszorg nodig hebben. Eén van de oorzaken is onvoldoende eten vanwege smaakverlies. Instellingskoks Jelle Ferwerda en Thijs Geerdink hebben daar een oplossing voor: smaakgestuurd koken. Door gerechten net wat anders klaar te maken kan de smaak van toen weer geproefd worden. Het eten wordt weer met smaak gegeten, net als toen.

Het boek komt naar verwachting uit in maart 2018.